duminică, 25 mai 2014

SSM5 la cald, Ziua 5 - Cafeneaua cu suflet


Cu sufletul la o cafea 
Petrecerea timpului cu prietenii într-o cafenea este unul dintre lucrurile care pe mulţi ne bucură, dar este rară ocazia când în loc de discuţiile pe teme cotidiene vorbim despre ceea ce ne face fericiţi în viaţă.
Cafeneaua cu suflet, eveniment non-formal organizat de Minte Forte în cadrul Săptămânii Sănătăţii Mintale, vineri seara în La Cizmărie, şi-a propus să adune participanţii în jurul unor teme de discuţii poate prea puțin abordate la întâlnirile obișnuite de socializare. Printre temele propuse se numărau următoarele: cum depăşim evenimentele nefericite, ce ne face fericiţi în viaţă, cum îmbinăm viaţa personală cu cea profesională, de ce să mergem la psiholog.
În acelaşi moment când Zilele Clujului îşi făceau al IV-lea debut, cu sunetul ropotului de ploaie de vară pe fundal, participanţii s-au grupat la două mese, iar discuţiile au început cât se poate de firesc.
În timp ce unul dintre grupuri a pornit discuţia de la viaţa profesională îmbinată cu cea personală şi a continuat spre ce ne face fericiţi în viaţă, la cealaltă masă au început prin a vorbi despre cum trecem peste evenimentele nefericite. Şi deoarece să ne exprimăm numai prin cuvinte asupra acestor teme importante nu este de ajuns, participanţii au acompaniat discuţia cu muzică de chitară, iar părerile şi experienţele exprimate au fost spuse în trei limbi.
Sprijinul familiei şi a persoanelor dragi reprezintă un ajutor în trecerea peste evenimentele nefericite, dar şi distanţarea de problemă, evitarea gândirii asupra ei este o metodă amintită de participanţii la Cafeneaua cu suflet. Totodată muzica, dansul, umorul sunt la fel de importante în acest proces de gestionare a emoțiilor provocate de evenimentul nefericit. Sentimentele care ne pot cuprinde în astfel de momente, precum furia, ar putea fi soluţionate prin recunoaşterea, interiorizarea și raționalizarea lor, a spus unul dintre participanți. „De ce simt asta? Ce face acest sentiment aşa de puternic?” – ar fi întrebările pe care ni le putem pune. Ne încurajează următorul sfat: „Poţi trece peste orice, dar este greu. Este nevoie de exerciţiu. Ca un muşchi – psihicul devine mai puternic cu cât există mai mult exerciţiu.”
De cele mai multe ori vorbim despre probleme și uităm să exprimăm ce ne face fericiți. Unul dintre grupuri a conturat o discuţie la nivel înalt, despre ce înseamnă să fii fericit. Fericirea se află în lucruri mărunte – deoarece „marea n-ar fi nimic fără picături.” Socializarea şi petrecerea timpului cu grupul de prieteni în cadruri diverse, dansul, activităţile de voluntariat sunt deprinderi de toate zilele, lucruri poate neînsemnate, care ne menţin starea de bine „Fericirea nu este un ţel îndepărtat, ci un drum de parcurs” ne-a spus unul dintre participanți.
Participanţii la discuţia de la Cafeneaua cu suflet au vorbit despre fericirea în viaţă, despre aşteptarea unui ideal în loc de a vedea fericirea oferită la tot pasul. Astfel neatingerea idealului ne provoacă mari dezamăgiri. Este important să trăim clipa. „ Dacă ai muri mâine ce ai vrea să faci în acest moment? Ai continua ceea ce faci acum sau ai vrea să faci ceva diferit?” sunt întrebări pe care poate ar fi util să ni le punem din când în când.
În viaţă trebuie să faci unele alegeri, care pot aduce câteodată bucurie, alteori nefericire. Totuşi, este de ajutor să ai un sens care integrează atât lucrurile pozitive, cât şi cele negative care ţi se întâmplă. Astfel, eventual, poţi fi fericit „per total”.

Cafeneau cu suflet, pe ritmul muzicii de chitară, s-a încheiat într-o atmosferă prietenească, cu discuţii asupra unor curiozităţi – astfel a fost întrebarea dacă psihologul merge la psiholog, iar răspunsul a fost afirmativ. Deoarece nici neurochirurgul nu se poate opera pe propriul encefal. Iar psihologii mintefortişti prezenţi la cafenea nu numai că au încercat să ajute în a răspunde la unele întrebări importante, dar şi ei înşişi, ca orice om, sunt în continuă căutare de răspunsuri. Astfel, participanţii s-au îmbogăţit reciproc cu sfaturi și sugestii, dar mai ales cu bunăstare.
Mulțumim La Cizmărie pentru găzduirea evenimentului, mulțumim tuturor participanților.
Articol realizat de Mária Rajka

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu