duminică, 25 mai 2014

SSM5 la cald, ziua 6 - Atelier de dezvoltare personală prin Scriere creativă cu Oana Rebega

Scriitori și mai-puțin-scriitori ne-am adunat sâmbătă, 
24 mai 2014, la Facultatea de Teologie pentru învăța cum să punem pixul pe foaie într-o manieră creativă. Psihologul Oana Rebega ne-a vândut (e doar o expresie!) câteva ponturi despre cum să nu mai lăsăm foaia să rămână goală, convingându-ne că tot ce avem nevoie este un punct de plecare.
Așadar, tu ce ai face dacă ai fi un cerc?
Am aflat astăzi că atunci când ne așezăm în fața unei foi goale, fie ea digitală sau de hârtie, trebuie să plecăm de undeva – de la o emoție, o idee, o imagine sau o amintire. Orice poate fi scris sau descris este de ajuns pentru a da startul unei propoziții și, cine știe, poate unei adevărate cascade de text.
Mici provocări, cum ar fi conturarea unei emoții folosind doar 5 cuvinte și-o culoare, ne-au dovedit că o metodă bună de a fi creativ este să încerci să oferi scrisului o haină de joc. Nu știi niciodată cum un mic experiment de genul acesta poate da naștere unui fir narativ. În orice caz, nu toate cuvintele care le scrijelim pe foaie ajung să fie publicate, nu? Așa că: liber la experimentat!
Însă chiar dacă putem să ne jucăm atunci când scriem, asta nu înseamnă că nu ar trebui să luăm scrisul în serios. Una din multele sale aplicații poate fi cea de consiliere și de terapie personală. Deși am fost avertizați că scrisul fără ajutor de specialtate poate să fie insuficient ca terapie pentru afecțiuni de ordin clinic, am fost asigurați de faptul că ventilarea emoțională este unul din efectele cele mai comune ale scrisului. Fie că este vorba despre un eveniment de viață mai puțin plăcut sau avem nevoie de ordine în gândurile noastre, așternutul câtorva propoziții pe foaie ne poate ajuta în acest sens.
Și atunci ce rămâne de făcut? Păi, în primul rând trebuie să începem să scriem. Sună simplu, dar este într-adevăr simplu? Pentru a evita pauzele lungi de la scris, am învățat că în primul rând trebuie să ne autoexplorăm. Când anume ne place nouă cel mai mult să scriem? Poate cafeaua de dimineață este momentul oportun să mai mâzgâlim un gând pe foaie sau poate că lumina veiozei aprinsă după o zi lungă de experiență este perioada care ne convine cel mai mult. Nu există o rețetă universală, așa că rămâne să ne descoperim singuri propriile preferințe. Și să nu vă faceți griji că nu aveți timp să scrieți. Nu trebuie să scriem un roman în 3 ore. Uneori, chiar și o singură frază pe zi este suficientă.
Am înțeles totul? Suntem pregătiți de scris? ...dar ce anume să scriu? Am primit sfaturi și în acest sens, nu vă faceți griji. De la scrisori către persoane dragi sau mai puțin dragi nouă (dar care nu trebuie neapărat să le și trimitem), jurnale ale experiențelor noastre cotidiene, blog-uri care mai de care mai interesante, scurte povestiri sau anectode sau poate chiar poezie, paleta de alegeri este una foarte largă. Și să ne aducem aminte: nu tot ceea ce scriem trebuie publicat. Crezi că nu ți-a ieșit bine textul care l-ai scris azi? E total în regulă. Am fost asigurați de faptul că scrisul este o deprindere și se îmbunătățește odată cu timpul și cu exercițiul.
Te-am convins să începi un text? Dacă n-ai idei de unde să pleci, revenim cu întrebarea de la începutul articolului: Tu ce ai face dacă ai fi un cerc?
Articol realizat de Șerban Condrea

Sunteți interesați de scrierea creativă ca metodă de terapie și dezvoltare personală? Prin proiectul Centrul Minții, Minte Forte vă oferă o serie de terapii de grup prin metode expresive, printre care și scrierea creativă. Mai multe detalii puteți găsi la LINK și pe pagina noastră de Facebook

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu