luni, 26 mai 2014

SSM5 la cald, ziua 6 - Biblioteca Vie


Sâmbătă, 24 Mai 2014, în a şasea zi a Săptămânii Sănătăţii Mintale, Asociaţia Minte Forte a invitat pe toată lumea pasionată de citit, să deschidă o carte şi să îi cunoască povestea, în cadrul evenimentului non-formal „Biblioteca Vie”.

Ce este Biblioteca Vie?

Doar prefaţa cărţii avea formatul de hârtie binecunoscut. Citeai în prefaţă o scurtă descriere a unei poveşti de viaţă: o persoană care s-a luptat cu drogurile, o alta care a învins panica, schizofrenia sau depresia. Iar pentru a afla detaliile poveştii, urcai în sălile Centrului British Council din Cluj şi stăteai de vorbă cu Omul care a trecut prin povestea a cărei scurtă descriere ai citit-o.   
Aşadar, trebuia să fii pasionat de citit într-un mod special şi inedit. Cartea era vie şi se deschidea cu adevărat abia când ajungeai în faţa ei. „Cartea” purta un dialog cu tine, îţi răspundea la orice întrebare sau curiozitate şi te ajuta să înţelegi ce înseamnă să te confrunţi cu drogurile, cu panica, schizofrenia sau depresia.

Am citit mai întâi titlurile cărţilor:

·                     „Când totul a devenit prea mult”
·                     „Atacând panica”
·                     „Povestea mea cu schizofrenia”
·                     „Ieşirea din infernul drogurilor”
·                     „Omul de astăzi, povestea de ieri...”

 Am citit apoi, cu atenţie, descrierea fiecărei cărţi. Înainte de a fi eu cea care ajunge în faţa unei cărţi”, am văzut în jur pe cineva care deja avusese o discuţie cu o „carte” şi pe altcineva care aştepta. Şi am vrut să aflu motivele pentru care există pasionaţi de citit într-un mod atât de diferit.


Motivele din spatele Participantului

Motivele celor prezenţi, şi care doreau să afle poveşti dificile de viaţă chiar de la oamenii care le-au trăit, erau diverse.
·                     Dorinţa de auto-cunoaştere: Unii dintre participanţi căutau să se regăsească în stările pe care „cărţile” le-au trăit. Doreau să afle dacă pot aplica în viaţa lor metode folosite de oameni care au trecut prin situaţii similare. Voiau să ştie că nu sunt singuri şi că mai sunt şi alţii care s-au luptat cu depresia, cu panica sau cu drogurile.
·                     Dorinţa de informare, învăţare şi înţelegere: O doamnă care avea două fiice adolescente dorea să înţeleagă cum se poate învinge lupta cu drogurile, când tentaţiile sunt la tot pasul. O altă doamnă, profesoară de profesie, voia să-şi înţeleagă şi să-şi ajute fratele care suferea de atacuri de panică. Un psiholog venit în calitate de participant a trecut prin depresie şi dorea să afle cum au reuşit alţi oameni să depăşească aceasta situaţie dificilă şi să înveţe din experienţa lor. De asemenea, credea că experienţele negative de viaţă sunt cele care ne formează mai mult şi mai puternic decât cele pozitive. 
·                     Trăirea unei experienţe inedite de viaţă”, a mărturisit altcineva, prin faptul că a avut ocazia să discute cu oameni suficient de curajoşi cât să îşi recunoască problemele în faţa unor străini.
·                     O studentă la Litere a descris discuţia pe care a avut-o cu una dintre „cărţi” ca fiind „un bandaj pentru suflet”.

Motivele din spatele „Cărţii”  

Mai departe, am decis să deschid şi eu o carte. Voiam să aflu motivele pentru care cineva ar împărtăşi în acest mod, o experienţă grea din viaţa lui.
M-au impresionat uşurinţa şi deschiderea cu care oamenii vorbeau despre astfel de experienţe. M-a impresionat cum răspundeau deschis la orice întrebare, chiar dacă tu nu ai trecut prin aceeaşi situaţie vreodată, cum nu căutau înţelegerea (compasiunea) ta, ci doar să te ajute pe tine să înţelegi. Cum vedeau experienţa lor ca pe un alt subiect de conversaţie şi cum recunoşteau deschis că nu fac altceva decât să vorbească despre ei înşişi, iar experienţa schizofreniei sau a atacurilor de panică a rămas parte din ei înşişi.  
Doreau să-i ajute pe ceilalţi să conştientizeze ce înseamnă o boală mintală şi să-i informeze în legătură cu simptomele acesteia. Am aflat astfel, că schizofrenia se manifestă prin stări de agitaţie, halucinaţii (voci care te îndeamnă să-ţi faci rău) sau coşmaruri repetate. Am aflat că cei din jur nu-şi dau seama de cele mai multe ori, că tu treci printr-un atac de panică şi că în acele momente, persoana bolnavă „nu urlă pe stradă”, nu-şi pierde controlul, ci doar se teme că şi-l va pierde. Şi cu cât reuşeşti să identifici mai repede problema pe care o ai şi să apelezi la ajutorul unui specialist, cu atât tratarea atacurilor de panică este mai uşoară.   
Cei mai mulţi iubitori de citit nu s-au putut opri la o singură carte. La un moment dat, trei dintre participante au ales să deschidă împreună aceeaşi carte şi au purtat o discuţie de grup cu una dintre „cărţi”. Altfel spus, au ales să cunoască împreună, „omul de astăzi şi povestea lui de ieri”...
Asociaţia Minte Forte este recunoscătoare tuturor celor care, într-o după-amiază însorită de sâmbătă, au preferat să fie „Cărţi Vii”, precum şi celor care au ales să se oprească din plimbarea prin parc şi să deschidă pentru câteva minute o „carte” specială. De asemenea, mulţumim Centrului British Council Cluj pentru primirea într-un spaţiu atât de cald şi de potrivit pentru evenimentul nostru!

 Articol realizat de Simona Țiplea

 
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu