luni, 4 aprilie 2016

ATELIER:

Arta de a fi tu însuți


Sâmbătă a fost ultima zi a Săptămânii Sănătății Mintale, zi în care s-au desfășurat atelierele de dezvoltare personală. Unul dintre acestea a fost condus de Ioana Ionicioiu, psihoterapeut la Centrul Minții. care a încercat să ne învețe despre arta de a deveni noi înșine.

Arta de a fi noi înșine presupune un proces cu multe ramificații, iar sâmbătă ne-am concentrat pe o direcție mai restrânsă, abordarea unui obstacol important care stă în calea afirmării sinelui fiecăruia, și anume nevoia de a primi aprobare și confirmare din partea celorlalți. Cei 16 participanți au început prin a citi parabola unui tată care mergea cu fiul lui să vândă un măgar la târg (http://jurnalspiritual.eu/povestire-cu-talc-gura-lumii/), iar apoi au discutat despre mesajul transmis și au extras două idei importante: 1) câți oameni, atâtea opinii și 2) avem tendința de a ne calibra comportamentele în funcție de părerile celorlalți.

În continuare, participanții au împărtășit momente din viața personală în care au căutat să obțină din partea persoanelor relevante pentru ei respect, apreciere, iubire, apartenență, observând că fiecare dintre noi avem aceste nevoi care ne ghidează comportamentele. Ioana i-a purtat pe participanți într-o călătorie pentru a descoperi cum ne putem da seama că această cursă de căutare a confirmării ne împiedică să fim noi înșine, ce fel de situații problematice se pot naște în urma unei nevoi excesive de aprobare și de unde avem această nevoie, nu doar individual, ci global, ca specie umană.

Ca modalități de sporire a independenţei faţă de ceilalți, participanții au învățat, alături de Ioana, cum își pot schimba în primul rând modul de raportare la propria persoană și la cei din jurul lor. De asemenea, au învățat să-și afirme sinele scriindu-și povestea personală, cu calitățile și succesele proprii, deoarece povestea fiecăruia dintre noi merită să apară pe prima pagină a unui ziar.


Paula Nuțaș, psiholog și voluntar Minte Forte

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu