duminică, 3 aprilie 2016

Pe gaura cheii la psiholog


Săptămâna Sănătății Mintale a continuat în forță şi joi, cu un eveniment inedit creat de Minte Forte, legat de ceea ce se întâmplă în mod real în cabinetul unui psiholog. Psihoterapeuții de la Centrul Minții au realizat împreună cu voluntarii-actori o simulare de consiliere individuală, una de psihoterapie individuală și o demonstrație de psihoterapie de grup prin lectură.

Prima demonstrație a fost una de consiliere psihologică pe problema amânării sarcinilor (sau procrastinare), în timpul căreia psihoterapeutul Răzvan Jurchiș ne-a oferit o mostră de ghidaj a unei persoane care are nevoie să își organizeze timpul mai eficient și să-și modifice comportamentele de amânare.



A doua simulare, condusă de psihoterapeut Paula Nuțaș, s-a focalizat pe un pacient care se confruntă cu depresie. Paula a subliniat importanța reintroducerii în rutina zilnică a unor comportamente care i-ar putea genera persoanei cu depresie emoții pozitive, aceasta reprezentând primul pas spre ameliorarea simptomelor. Exersarea acestor comportamente este, precum i-a explicat Paula pacientului, asemeni practicării unui sport. Chiar dacă uneori ne vine greu să mergem la alergat, știm că pentru a avea rezultatele scontate, e nevoie să perseverăm.

Al treilea joc de rol a fost reprezentat de o ședință de psihoterapie de grup, condusă de psihoterapeut Ioana Ionicioiu și Adela Mureșan, specialist în literatură, și a implicat un grup de oameni cu anxietate socială. Adela a dat tonul ședinței prin citirea unui pasaj din Viața lui Pi, de Yann Martel, despre frică. Ea a încercat să le arate pacienților cum ne putem ajuta de lectură pentru a ne înțelege și ne confrunta emoțiile negative, cum ar fi frica. Ioana a moderat discuția despre gândurile pe care pacienții le au atunci când simt anxietate. Astfel, pacienții și-au împărtășit poveștile, temerile și gândurile. Ei s-au putut regăsi în relatările celorlalți, având ocazia să remarce că nu sunt singurii care trec prin astfel de stări și, în același timp, să vadă și diferențele dintre ei, care pot consta în moduri și situații specifice în care anxietatea se manifestă.

La sfârșit, psihologii implicați în simulări au răspuns întrebărilor publicului despre diferite aspecte ale psihoterapiei și consilierii. În această parte a evenimentului s-a discutat despre felul în care alegem psihologul potrivit, diferența dintre consiliere și psihoterapie, implicarea emoțională a psihologilor în terapie, durata procesului de terapie etc.
Pentru persoanele interesate să vadă “pe viu” ce se întâmplă la psiholog, recomandăm Centrul Minții, unde prima ședință e gratuită: http://minteforte.ro/activitate/centrul-mintii/.


                                                                                                    Miruna Petrușcă, voluntar Minte Forte

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu