vineri, 31 martie 2017


                                     PE GAURA CHEII LA PSIHOLOG


         În a patra zi din Săptămâna Sănătății Mintale a avut loc primul eveniment non-formal din program, „Pe gaura cheii la psiholog”. În acest format de eveniment am oferit șansa publicului de a vedea ce s-ar întâmpla în mod real în cabinetul unui psiholog și cum s-ar aborda diverse probleme de sănătate mintală. Trei demonstrații de ședințe psihoterapie individuală, terapie de cuplu, respectiv consiliere individuală au fost ilustrate de către psihoterapeuții de la Centrul Minții împreună cu membrii Minte Forte care au intrat în personajele unor pacienți.
      Colega noastră Anca Mihăese a dat startul cu o demonstrație de terapie individuală și a ilustrat tehnica expunerii în imaginar pentru ameliorarea fobiei de zbor cu avionul. Tehnica de expunere s-a bazat pe realizarea în prealabil a unei ierarhii a situațiilor care declanșează frica și a fost acompaniată de o tehnică simplă de relaxare pentru a scădea nivelul fricii în fiecare moment critic.

               
       În continuare, în cadrul unei mostre de terapie de cuplu, Ioana Ionicioiu a exemplificat un exercițiu de negociere și ascultare activă a nevoilor cu un cuplu care nu comunica eficient. Relația de cuplu poate fi foarte dificilă, plină de suișuri și coborâșuri, însă Ioana o asemăna cu o construcție la care ambii parteneri trebuie să contribuie, ținând cont de nevoile și ritmul fiecăruia dintre ei. În cadrul demostrației, Ioana i-a învățat pe parteneri cum pot exersa atenția la nevoile celuilalt, folosindu-se de parafrazare și verificarea înțelegerii mesajului, însă fără a uita de emoții în același timp.

               
      Ultima demonstrație a ilustrat o ședință de consiliere individuală, în care Claudia Găgeanu a ghidat o tehnică de relaxare extrasă din terapia comportamental-dialectică. Claudia îi explica clientului său, care se confrunta cu un nivel ridicat de stres din cauza supraîncărcării de sarcini însoțită de nașterea recentă a copilului său, că atunci când mintea noastră este agasată de foarte mulți stresori, ne este dificil să ne dăm seama cât din ceea ce percepem e real și cât e doar senzația noastră de copleșire. Astfel că e necesar să ne oprim și să lăsăm
"nisipul" minții să se așeze pentru a putea vedea mai clar ce avem în fața noastră. De asemenea, Claudia ne spunea că practicarea zilnică a unei tehnici de relaxare este ca un duș mental, care ne ajută să ne curățăm mintea de toți stimulii care s-au "lipit" de noi în timpul zilei și ne încețoșează gândirea.

      La final, psihologii care au pregătit simulările au rămas împreună cu publicul la o sesiune de întrebări și răspunsuri referitor la diverse aspecte legate de psihoterapie și consiliere. S-au clarificat nelămuriri legate de tehnicile ilustrate în cadrul demonstrațiilor și s-au discutat teme precum diferența dintre psihoterapie și consiliere psihologică, transmiterea eficientă a unui mesaj, empatie și creșterea toleranței față de ceilalți, ce se întâmplă atunci când nu ne putem recunoaște și numi emoțiile și așa mai departe.


     Pentru persoanele interesate să vadă „pe viu” ce se întâmplă la psiholog, recomandăm Centrul Minții, unde prima ședință e gratuită: Centrul Minții .
                                                                         
                                                                           Paula Nuțaș, coordonator Centrul Minții.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu