miercuri, 21 martie 2018

SĂPTAMANA SĂNĂTĂȚII MINTALE - Ziua 2


ZIUA 2: Cărări nebătătorite: Creativitatea și Inovația în societatea de azi cu Dr. Thea Ionescu

Creativitate și inovație, doi termeni vehiculați foarte des în ziua de azi ca soluția sigură a tuturor problemelor noastre.   Punând procesul creativ sub lupa științei și a cercetărilor exeperimentale, Dr. Thea Ionescu  a vorbit despre goana după creativitate, despre nevoia de a ieși mereu dintr-o cutie sau alta și despre cum putem aborda acest proces într-o manieră sănătoasă.

Ce este creativitatea?
Pentru a claifica acest mare puzzle al creativității, dr. Ionescu a început cu un scurt tur al modelelor care delimitează conceptul. Astfel, unele modele privesc creativitatea ca un proces etapizat, altele uitându-se la ea atât din perspectiva persoanei creative, a produsului creat sau chiar a presiunii de a crea. Simplificând lucrurile, putem prelua următoarea definiție  : Creativitatea este abilitatea de a genera idei și soluții noi și utile. În contextul cotidian, când vorbim de creativitate ne referim, de obicei, la elementul surprizător, la noutate, neglijând adesea utilitatea sau adecvarea la situație.  Dr Ionesc ne amintește însă că aceast criteriu este unul esențial dacă vrem să vorbim cu adevărat de un process creativ.
Creativitatea este abilitatea de a genera idei și soluții noi și utile.
Spre deosebire de creativitate, inovația este  materializarea creativității, adică trecerea de la etapa de idee la punerea ei în practică. Pentru a fi inovativ,e nevoie ca rezultatul (produs, proces, etc) să producă o schimbare benefică în societate.
Inovația este materializarea procesului creativ în produse capabile să inducă modificări sociale.

Avem nevoie în ziua de azi de mai multă creativitate?
Deși trăim într-un mediu în care schimbăile sunt la ordinea zilei și, intuitiv, suntem tentați să dăm un răspuns afirmativ acestei întrebări, cercetările de specialitate afirmă contrariul. Acestea au demonstrat că această,, nevoie’’ mai mare de creativitate nu este neaparat fondată pe dovezi reale, creativitatea fiind mai degrabă o trăsătură dezirabilă, mult lăudată și valorificată social.  De fapt, avem nevoie de un echilibru între momentele de creativitate și cele de rutină, iar rolul important, de a decide când e momentul pentru una, și când pentru cealaltă,îi revine raționamentului.
 
Creativitatea cotidiană și marile invenții
Încercând să cuantifice creativitatea, cercetătorii au ajuns la două variante. Pe de-o parte este creativitatea cotidiană, denumită Little C, care înglobează toate ideile sau soluțiile mărunte, care aduc o schimbare, dar una mică față de etapa anterioară.  Pe de altă parte sunt marile invenții, sau Big C, acele idei  odată implementate au revoluționat cu totul lumea.  Impactul lor nu poate fi contestat și nici ignorat.  În cazul little c, frecvența este într-adevar mai mare, dar impactul nu e la fel de semnificativ la nivelul societății. În schimb, pentru marile inveții e nevoie de timp. Oricâtă presiune va veni din jurul nostru sprea a avea idei de tipul Big C constant, acestea nu pot fi grăbite.  Ele apar după dobândirea expertizei într-un anumit domeniu și într-un context care să favorizeze curiozitatea și explorarea.


Cum putem facilita creativitatea?
  • Expertiza – Pentru a putea gândi ,, înafara cutiei’’ este necesar să ne fie foarte clar cum arată cutia respectivă, ce conține și care sunt limitele actuale pe care ne dorim așa de mult să le depăși.  
  • Crearea contextului – un context care favorizează creativitatea este în primul rând unul nerestrictv, în care ni se permite să greșim, să punem întrebări și să fim curioși fără a avea frica de a fi judecați sau penalizați.  Un alt element important este flexibilitatea, iar acestă flexibilitate în idei este puternic influențată de atitudinea nostră față de variabilitatea propriilor interese sau trăsături.  Dacă suntem deschiși spre a accepta că o persoană poate avea multiple interese, unule chiar opuse, și că acestea se schimbă constant (ex. schimbarea de carieră), vom fi mai flexibili și în generarea de idei și conexiuni între  diverse subiecte. 
  • E nevoie de timp – Oricâtă presiune ai pune tu sau cei din jur pe tine pentru a fi creativ acum și aici, sunt șanse foarte mici să obții rezultatul dorit, mai ales dacă vorbim de creativitatea de tip Big C.  Așadar, acordă-ți timpul necesar  și lasă acest proces să se întâmple într-un ritm natural pentru tine.  
  • Visează cu ochii deschiși-  Chiar dacă mulți dintre noi am fost învățați în copilărie că visarea cu ochii deschiși e o pierdere de vreme, ei bine,  acesta e un proces favorizant pentru ideile creative.  Activitățile nestructurate oferă beneficiul libertății de gândire, lăsând mintea să ,,zboare’’ pe unde dorește ea, cel mai adesea pe cărări nebătătorite încă.  

  
Articol realizat de: Anastasia Noela

Un comentariu:

  1. Când l-am găsit pe doctorul Ogume, aveam nevoie disperată de a-mi readuce fostul iubit. M-a lăsat pentru o altă femeie. S-a întâmplat atât de repede și nu am avut niciun cuvânt de spus în situație. Doar m-a aruncat după 3 ani fără nicio explicație. L-am contactat pe dr. Ogume prin contactul său și mi-a spus ce trebuie să fac înainte să mă ajute și am făcut ceea ce mi-a spus, după ce i-am oferit ceea ce dorea, a aruncat o vrajă de dragoste care să ne ajute să ne întoarcem împreună. La scurt timp după ce și-a făcut vraja, prietenul meu a început să-mi trimită mesaje din nou și m-a simțit oribil pentru ceea ce mi-a trecut. El a spus că eu sunt cea mai importantă persoană din viața lui și știe asta acum. Ne-am mutat împreună și el a fost mai deschis pentru mine decât înainte și a început să petreacă mai mult timp cu mine decât înainte. De când m-a ajutat Dr. Ogume, partenerul meu este foarte stabil, credincios și mai aproape de mine decât înainte. Recomand pe dr. Ogume oricui are nevoie de ajutor. E-mail: ogumenspellcaster@gmail.com. Sunați-l sau adăugați-l pe whatsapp prin: +2348069032895

    RăspundețiȘtergere